logo heemkundige kring
heemkundige kring diepenbeek vzw
terug naar begin
naar pagina-einde
vorige
volgende

Wekkermuseum


De Heemkundige Kring van Diepenbeek huisvest een uniek wekkermuseum.

Zij toont er de geschiedenis: “Van de kraaiende haan tot GSM”, aan de hand van ruim 300 antieke wekkers en tijdregelaars. Het dagelijkse ontwaken wordt hier in al zijn vormen belicht. De tijd staat even stil bij het nachtkastje van de Diepenbekenaar in vroegere tijden!

Bovendien krijgt de bezoeker een grote variatie aan timers te zien, waarmee de mens destijds bij verschillende dagelijkse werkjes moest gealarmeerd worden of zijn aandacht gevraagd werd op daarvoor geregistreerde tijdstippen.

Naast de alledaagse wekker en klok bevat dit museum ook nog enkele specifieke tijdmeters zoals:
-schaakklokken
-tikklokken
-tachometers
-metronomen
-duivenklokken
-zandlopers
-zonnewijzers

Eén van onze gidsen, Marleen Willems, Willy Billen of Leon Grosemans leiden u hier door de tijd van vroeger tot nu.
Hoe is het allemaal begonnen?

Ik was als klein kind altijd gefascineerd door wekkers en hun mooie belgerinkel. Het herhaaldelijk opwinden van de wekker door mijn grootmoeder maakte mij nieuwsgierig. Ik wilde weten wat er in dat ronde doosje zat. Toen oma’s wekker op de grond viel en het glas stuk was, wilde ik de wekker nog eens opdraaien maar de veer begaf het. Mijn grootmoeder kocht een nieuwe wekker en ik kreeg de oude om mee te spelen. Vele jaren later was dit de eerste wekker waarmee ik mijn verzameling startte. De verzameling breidde zich uit na vele bezoekjes aan diverse rommelmarkten en antiekmarkten. En zo ontstond een waardevolle verzameling. Ik ging lessen volgen om klokken te kunnen herstellen en renoveren. Alle exemplaren werden gerestaureerd maar op mijn vijftigste vond ik de tijd rijp om te starten met diverse cursussen over het herstellen van wekkers en klokken. Door mijn kennis, die ondertussen was gegroeid, werd de verzameling groter en groter. Mijn collectie begon uit zijn voegen te barsten en ik besloot dan ook om een museum op te richten. Van 2000 tot 2008 was dit museum gevestigd in mijn eigen woning maar wegens plaatsgebrek werd deze overgemaakt aan de Heemkundige Kring van Diepenbeek en verhuisde het naar de kelderverdieping van het gemeentehuis. Vanaf 2024 bevindt het museum zich in de lokalen van de Heemkundige Kring van Diepenbeek.
Willy Billen

Een greep uit de verzameling.

Mantelwekker in kersenhout uit 1870

Antieke reiswekker Junghans uit 1901

Houten wekker H.A.U. 1880

Franse mantelwekker uit 1920

Duitse mantelwekker uit 1890

Antieke timer uit 1850

terug naar begin vorige volgende

 

Bijgewerkt op:  06-01-2024