logo heemkundige kring
heemkundige kring diepenbeek vzw
terug naar begin
naar pagina-einde
vorige
volgende

Thema 2022: 'Onderwijs'

Thema 2021: 'De Nacht'

Erfgoeddagen zaterdag 25 en zondag 26 april 2020 konden niet doorgaan omwille van het Coronavirus. De risico’s voor de gezondheid van de organisatoren en bezoekers zijn te groot. We hernemen het thema van de voorziene feesteditie op 24 en 25 april 2021. Onderwijs zou de rode draad vormen doorheen Erfgoeddag 2021. Dat thema wordt verschoven naar 2022. Toch zijn de voorbereidingen voor deze editie, in het teken van ‘De Nacht’, niet tevergeefs. Dat dit uitstel niet gelijkstaat aan afstel illustreren deze drie Diepenbeekse nachtsagen: "De binnenveldduivel" "Het spook van de Ganzebroek" "Het gele hoedje" Jullie gebracht door Flurk
De binnenveldduivel
Het spook van de Ganzebroek
Het gele hoedje

Thema 2020: 'De Nacht'

Erfgoeddagen zaterdag 25 en zondag 26 april 2020 kunnen niet doorgaan omwille van het Coronavirus. De risico’s voor de gezondheid van de organisatoren en bezoekers zijn te groot.

Thema 2019: 'Hoe maakt u het?' -Ambachten en Vakmanschap-

Thema 2018: 'Kiezen'

Zaterdag 21 en zondag 22 april

Tijdens het weekend van 21 april had ook in Diepenbeek "Erfgoeddag" plaats met als thema "Kiezen".
De dienst vrije tijd had drie activiteiten uitgewerkt met op zaterdagavond de dialectmis waar E.H. Willy Habex samen met lector Jef Bylois zich door de dialectteksten hebben moeten worstelen.
Als slot werd het Diepenbeeks volkslied op orgel gespeeld door Andrea , orgeliste van dienst, en meegezongen door de aanwezigen.

Zondag stonden de zusters Ursulinen en de kapel van het klooster in de belangstelling.
Hier kreeg je een preview van het boek "Zusters voor Diepenbeek II" het nieuwe boek dat eind oktober tijdens het 165-jarig bestaan van het klooster wordt voorgesteld.
Fotograaf Bart Stevens en Giedo Wysmans brachten een nooit eerder vertoond beeld over het kloosterleven van de Zusters Ursulinen.

De nog inwonende zusters Delphine, Krista, Reinhilde en Simonne werden door het gemeentebestuur als dank voor hun inzet met een kleine attentie bedacht.

Met de verkiezingen in zicht kon je in de Plak bij een tentoonstelling terugblikken op de verkiezingen van 1952 tot 1976.

Foto JP Valkeneers

Klik op de foto hierboven voor een impressie van de mis in het Diepenbeeks dialect

Thema 2017: 'Zorg'

Op zondag 23 april 2017 organiseerde de dienst vrije tijd samen met het woonzorgcentrum De Visserij, de Heemkundige Kring en kunstkring Diep 'Arté Erfgoeddag in onze gemeente.
Ieder jaar krijgen we een Vlaams regionaal thema aangereikt waar rond we aan de slag kunnen.
Met het thema van dit jaar, "Zorg", treffen we het wel in Diepenbeek.
Dit is namelijk op het lijf geschreven van onze gemeente.
Het thema omvat drie zeer specifieke categorieën, met name: een activiteit die vertrekt vanuit de zorgsector, het verzorgen van ons cultureel erfgoed en het erfgoed van de zorgsector.

De site van het huidige en vroegere woonzorgcentrum leent zich uitstekend voor de organisatie van activiteiten rond deze drie thema's.

Vanuit de villa Baron de Heush, beter bekend als het kasteeltje waar ook de heemkundige kring is gehuisvest, ging het naar het huidige rusthuis.
Het bezoeken van een kamer uit de oude tijd, de film van Finneke de Wijsvrouw, kunstproject met de bewoners en het optreden van Flurk en Accordiola waren zowat de hoofdingrediënten van deze zeer geslaagde editie.

Foto JP Valkeneers



Klik op de foto hierboven voor een korte impressie van erfgoeddag Diepenbeek


Thema 2016: 'Rituelen'

Zondag 24/04/2016 Mis in het Diepenbeeks Dialect

De nationale Erfgoeddag was dit jaar volledig gewijd aan wereldlijke en religieuze RITUELEN'.
In een volle Servaaskerk kwamen de echte Diepenbekenaren genieten van een mis in het Diepenbeeks dialect onder het alziend oog van de Suisse. E. H. Frans Fabry was speciaal van Leuven gekomen om deze mis op te dragen.

Na een discussie op de kiosk tussen de pastoor en de dorpsfilosoof Flurk over deze dialectmis en de zeven zonden was er een ludieke zegening van de parochianen.

De Koninklijke Harmonie de Stroobanders mocht deze Erfgoeddag afsluiten met een concert dat doorging in de Servaaskerk.

Klik op de foto hierboven en volg de mis in het Diepenbeeks dialect

Klik op foto en zie wat Flurk denkt van de dialectmis en wat hij weet van de zeven zonden.



Foto Jean-Pierre Valkeneers

Thema 2015: 'Erf'

TERUG NAAR 1949, INHULDIGING VAN DE KIOSK

Zondag 26/04/2015 van 14u tot 18u - Strobandersplein

Naar aanleiding van erfgoeddag stond de inhuldiging van de kiosk, nu 66 jaar geleden, terug in de belangstelling.

Het hele Strobandersplein stond in het teken van 1949.
Hoe leefden de mensen toen, hoe werkten en speelden ze in het centrum van Diepenbeek?
We konden ontdekken hoe oude fietsen en brommertjes eruit zagen, wat de marktvrouw toen zoal verkocht en wat er in de krant stond anno 1949.

Je kon ook een ijsje afhalen bij een echte "crèmekeir" van vroeger of kinderspelen (koordje springen, hinkelen, reeplopen en slangschieten met knikkers) uittesten. Een aanrader voor (groot)ouders en hun kinderen.

De krantenjongen mocht niet ontbreken en verdeelde 'Het belang van Diepenbeek', een speciale uitgave gedrukt op een 400 exemplaren aan de bezoekers.

De burgemeester en de pastoor, in de war gebracht door Flurk, zorgden voor de inzegening van de kiosk.

De Koninklijke Harmonie De Stroobanders zorgden voor de feestelijke noot. De leden van de harmonie boden hun muziek aan zoals ze vroeger dorpsfeesten en processies opluisterden en dat allemaal in aanwezigheid van de notabelen van vroeger: de pastoor en de burgemeester, de notaris, de onderwijzer en "meneer doktoor".

De erfgoedmarkt was een initiatief van het gemeentebestuur Diepenbeek, de Heemkundige Kring Diepenbeek, K.H. De Stroobanders, talrijke Diepenbeekse verenigingen en privéverzamelaars


Foto's Webgazet Diepenbeek Nu (http://www.diepenbeek.nu/)



Thema van 2014: 'Grenzeloos'

De Sint-Servaaskerk werd ondergedompeld in het (volks)geloof van vroeger en nu.

We konden kennismaken met twee Diepenbekenaren die actief waren in Belgisch Congo en Ruanda.
Pauline Lenaers was missiezuster in Congo en Ruanda van 1931 tot 1981. Zij was voornamelijk tewerkgesteld in het onderwijs. Maar ze stond ook in voor de opleiding van novicen.
Van 1931 tot 1959 verbleef ze in Save. In 1960 werd ze novicemeesteres in Bodegem en Brugge.
Daarna trok ze opnieuw naar Ruanda, naar Kanombe waar ze verbleef van 1970 tot 1981.

Guido Lenaers vertelde aan de vele kijklustigen over het leven van zijn tante Pauline.

Lode Achten was ambtenaar in Congo. Hij begon in 1904, op 21 jarige leeftijd, als klerk. Hij deed 6 termijnen van 4 jaar en eindigde zijn loopbaan in 1928 als districtscommissaris in Luebo, Kasai. Na zijn administratieve loopbaan werd hij algemeen directeur van de Société d'Elevage et de Cultuur, een maatschappij die zich bezig hield met veeteelt. Zij leverde het nodige vlees voor de vele arbeiders die in de industrie tewerkgesteld waren. De maatschappij beschikte over 100.000 hectare weilanden en had gemiddeld 80.000 runderen.

Arie Vermin, voorzitter van heemkunde Diepenbeek en Jos Smets, schrijver van het boek "Moyo Kommissele", stonden het publiek te woord aan de stand van Lode Achten.


We mogen ook de volgende missionarissen uit Diepenbeek niet vergeten nl: Alice, Paula en Alois Vanlangenacker, Dorothea Knuts, Ghislain Jageneau, Jan Auwerx, Juliette Smets, Paul Koelen, Placidus Cornelissen en Justin Claes.


Yvonne Dewarier, auteur van "Diepenbeekse kapellen", stelde haar nieuwe tentoonstelling over devotie voor, met vele afbeeldingen van kapellen en Maria beeldjes.
Vele mensen zochten en zoeken nog steeds, in tijden van ongeluk, hun toevlucht tot vele heiligen. Zij gingen op bedevaart naar meerdere kapellen of kerken buiten de gemeentegrenzen.
Yvonne Dewarrier haalde herinneringen op aan de hand van de vele foto's die zij tentoonstelde.

Ook kon je genieten van een diapresentatie van de Vrienden van Lourdes naar aanleiding van hun 100 jaar bestaan.


In de bibliotheek werd de duivensport doorheen de 19de en 20ste eeuw belicht aan de hand van allerlei voorwerpen, ringen, klokken. Met nog slechts één duivenbond in de gemeente "De Rode Leeuw" is de duivensport die ook in Diepenbeek succes kende, langzaam maar zeker op sterven na dood. Willy Billen van de Heemkundige Kring Diepenbeek gaf een deskundige uitleg over de duivensport en het sociale aspect van duivenmelken. Bij Roger Lieben kon je terecht voor uitleg over de postduiven en hun ongelooflijk oriëntatievermogen.

De organisatoren het Gemeentebestuur Diepenbeek, Heemkundige Kring Diepenbeek , Vrienden van Lourdes en de bibliotheek kunnen spreken van een geslaagde erfgoeddag.

Foto's Webgazet Diepenbeek Nu (http://www.diepenbeek.nu/)

Thema 2013: 'Stop de tijd'

De Heemkunduge Kring Diepenbeek verzorgt een aantal rondleidingen. De gekozen onderwerpen hebben zeker met de tijd te maken.

11u45 Toren en wekkermuseum
12u45 Kerk
13u45 Toren en wekkermuseum
14u45 Kerk
15u45 Toren en wekkermuseum
16u45 Kerk
17u30 Toren en wekkermuseum

Doorlopend van 11u00 tot 18u00: zintuigenkast






















TV publiek, gemeente Diepenbeek

Thema 2012: 'Helden'

Thema 2011: 'Armoe troef'

Thema 2010: 'Fake'

Thema 2009: 'Uit vrienschap'

Thema 2008: 'Wordt verwacht'

Thema 2007: 'Niet te schatten'

Thema 2006: 'In kleur'

Thema 2005: 'Gevaar'

Thema 2004: 't Zit in de familie'

Thema 2003: 'Op Reis'

Thema 2002: 'Verzamelen Verzamelaars Verzamelingen'

terug naar begin vorige volgende

 

Bijgewerkt op:  22-01-2022